Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus
Läkande ljudmiljöer på barnsjukhuset
Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus är Sveriges största och mest kompletta sjukhus för barn och unga. Här erbjuds vård i världsklass. Och sedan en tid tillbaka erbjuds även ljudmiljöer som både roar och lugnar.
Det hela började med att man skulle fotografera sjukhusmiljöer inför 150-årsjubileet.
– Jag ville ta bilderna ur barnens synvinkel. Det blev många bilder på tak, eftersom många patienter är sängliggande. Tak är ofta det fulaste i ett rum, så bilderna blev ju bedrövliga, säger Tomas Gedda, projektledare på Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Ett av de fula taken täcktes snart med fin tapet. Men ett problem kvarstod. – Det ekade något förfärligt, säger Tomas Gedda.
Bittra Britta inreder för alla sinnen
Stiftelsen anlitade då inredningsbyrån Bittra Britta för att skapa en trivsam och funktionell miljö i några av akutmottagningens behandlingsrum. För att kunna kombinera ljudabsorbering med dekoration använde de Akustiktryck. Till skillnad från andra liknande produkter bevarar Akustiktryck ljudabsorbentens brandskyddande och ljuddämpande egenskaper.
Kreativiteten överlistade reglerna
Bittra Britta täckte innertaken i de utvalda behandlingsrummen med Akustiktryck, och satte upp tavlor av Akustiktryck på väggarna. Givetvis valde de motiv kopplade till det djur som bor i rummet. Vårdmiljön innebär strikta regler för vad man får och inte får göra. Alla ytor måste vara avtorkningsbara och slittåliga. Bittra Britta hade begränsad erfarenhet av att inreda vårdmiljöer, något som de vände till en tillgång.
Varför är ljudmiljön så viktig på sjukhuset?
Ljudmiljön påverkar både personal och patienter. En dålig ljudmiljö har negativ inverkan på patientens förutsättningar att ta till sig en behandling och läka.